torstai 31. tammikuuta 2013

Mansikkafudge


En ole liiemmin mitään makeisia tehnyt enkä edes sokerimittaria omista. Ehkä sellainen kuitenkin täytyisi hankkia tulevaisuutta ajatellen.

Kokeilin jo aikaa sitten tehdä fudgea helpomman kautta ja hyvinhän se onnistui. Nyt olen niitä tehnyt jo muutaman kerran. Suussa sulavia näistä kauniista makeisista tulee ja nopeasti ne meidän jääkaapista katoaa.

Mansikkafudge

1tlk kondensoitua maitoa
1prk Marshmallow Fluff mansikkaa
½dl sokeria
55g voita
300g valkosuklaata
1dl kuivattua mansikkarouhetta

Annostele kattilaan neljä ensimmäistä ainetta. Sekoita miedolla lämmöllä kaikki sekaisin. Keitä sitten koko ajan sekoittaen kunnes massasta tulee kinuskimaista. Keittoaika noin 5-8 minuuttia. Voit tehdä pehmeä pallo-testin. Eli tiputa massapisara kylmään veteen. Kun se on muuttuu siellä sormin muotoiltavaksi pehmeäksi kuulaksi, fudgemassa on valmista. Ota kattila liedeltä ja lisää vanilja, mansikka- ja suklaarouhe. Sekoita varovaisesti sekaisin.
Kaada fudgemassa leivinpaperin päälle neliövuokaan ja anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa vähintään 4 tuntiä, mielellään yön yli.
Poista leivinpaperi ja leikkaa fudge palasiksi. Säilytä kylmässä.

maanantai 28. tammikuuta 2013

Runeberginkakku


Teen tätä aina vain kerran vuodessa ja joka kerta olen ihmetellyt miksei lopputulos miellytä silmää, makuhermoja se kuitenkin kutkuttaa.
Nytkin olisin voinut muistaa tasoittaa tuon pinnan, jotta marmeladi ja tomusokerirengas olisivat näyttäneet kauniimmilta... Ehkä muistan ensi vuonna?

Runeberginkakku
(halk.15cm)

1 kananmuna
1,5dl ruokosokeria
1tl leivinjauhetta
2dl vehnäjauhoja
2dl kaurakeksimuruja
0,5dl mantelijauhetta
1dl kermaa
100g sulatettua voita tai juoksevaa margariinia
2-3 tippaa karvasmanteliöljyä
 
kostutukseen:
1dl vettä
0,5dl sokeria
2 tippaa karvasmanteliöljyä

n.1,5dl vadelmamarmeladia
tomusokeria ja vettä

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, kerma, voi ja lopuksi karvasmanteli. Sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun rengasvuokaan. Paista 180 asteessa noin 15-20 minuuttia. 
Kuumenna vesi ja sulata siihen sokeri. Anna liuoksen jäähtyä ja lisää karvasmantelitipat. Kostuta tällä kakku heti sen uunista tultua ulos. Anna sitten kakun maustua vähintään puolisen tuntia.

Leikkaa kakun pinta kauniin tasaiseksi. Valmista tomusokeri-vesimassa. Massan pitää jäädä melko jämäkäksi, pursotettavaksi muttei valuvaksi. Sivele keskelle kakkua vadelmamarmeladia kunnon kerros ja pursota sen ympärille tomusokerirengas. Kakku on mehevän makea.
Säilytä huoneenlämmössä.

lauantai 26. tammikuuta 2013

Ruusuja, ruusuja...


Kakkuja ei ole tullut tehtyä muutamaan viikkoon, joten pitihän sellainen taas pikaisesti leipoa. Tällä pienen pienellä kermakakulla juhlistimme yhden perheenjäsenen nimipäivää. Kakussa oli täytteenä vadelmamousse. Pintaan pursotin tähtityllalla värjättyä kermaa ja viimeiseksi nakkasin muutaman sokerihelmen koristamaan kakun pintaa. Lopputuloksena kakun pinnasta pitäisi mieleen tulla ruusu, mutta mitenköhän lienee? Herkullista se kuitenkin oli.


Tällaiset ruusumuffinit kauniiseen kimppuun aseteltuna olisi hauska joskus leipoa. Tosin tuollaisiin vihreisiin paperivuokiin en ole vielä törmännyt.

No, hauska idea sen sijaan ruusuista puheenollen on tekstiruusut, joita voisi vaikka ystäville lähettää...


...ja mukaviahan nämä olisivat saadakin.

torstai 24. tammikuuta 2013

Aurinkoisia fiiliksiä ja viinimarjamuffinit


Kevätaurinko on jo kovasti innostuttanut miettimään  tulevaa kesää tai ainakin haaveilemaan siitä; lämpöä, kuumuutta ja aurinkoa. Itse pidän erittäin paljon kuumasta kesäkelistä, Suomessa ei ikinä ole liian kuuma.

Kesäisin minulla tulee sisustuksessa esiin turkoosin, hiekan/beigen ja valkoisen sävyt sekä merelliset jutut. Nyt bongasinkin Askosta kauniit koristetyynynpäälliset sekä upean lyhdyn. Ne oli pakko hankkia samantien vaikka esille pääsevät vasta kesemmällä.


Kesää odotellessa voi haaveilla kaukomatkasta paratiisiin ja sitten kesällä nauttia oikeasta lämmöstä suomalaisissa maisemissa. Puolensa ja puolensa, vai kuinka?




Kesäisiä makuhermoja voi herätellä viinimarjamuffineilla, jos sellaisia pakkasesta sattuu löytymään.

Viinimarjamuffinit 12kpl

2kananmunaa
2dl sokeria
1dl juoksevaa margariinia
1tl vaniljasokeria
1,5tl leivinjauhetta
3,5dl vehnäjauhoja
1prk vaniljarahkaa
n.1,5dl viinimarjoja

vatkaa munat ja sokeri sekaisin. Lisää loput ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Jos käytät pakastettuja viinimarjoja anna niiden sulaa muutama tunti ennen leivontaa ja valuta ylimääräinen neste niistä pois. Annostele muffinitaikina vuokiin ja paista 180 asteessa noin 12-15 minuuttia.
Anna jäähtyä ja koristele. 



tiistai 22. tammikuuta 2013

Mansikkaraparperikiisseli


Pakkasesta löytyi smoothie-aineksia kaivellessa myös raparpereja ja heti alkoi mieli tehdä mansikkaraparperikiisseliä. Tämä kiisseli hävisi alta aika yksikön..

Mansikkaraparperikiisseli

200-300g raparperia
200-300g pakastemansikoita
1,5l vettä
1dl sokeria
3tl vaniljasokeria
5rkl perunajauhoja

Laita jäiset marjat kattilaan, lisää vesi ja sokerit. Maista lientä, jotta saat itsellesi sopivan makean kiisselin. Keittele niitä niin että raparperi hajoaa. Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä ja kaada seos kuumaan nesteeseen. Kiehauta, jotta kiisseli paksunee. Ota pois liedeltä ja kaada tarjoiluastiaan.
Nauti kylmänä kermavaahdon kera!



sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Korvapuustit


Vaikkakin inhoan tehdä pullataikinaa (teen käsin), tuore pulla on yksi parhaista leivonnaisista mitä maa päällänsä kantaa. Tänä aamuna tein taikinan kohoamaan kukon laulun aikaan ja jo ennen klo 9.00 oli kodissa huumaava pullan tuoksu.

Tällä kertaa tehtiin korvapuusteja, korvapuustipitko sekä tietenkin peruspullia laskiaispulliksi.

Pullataikina 0,5L

5dl maitoa
vajaa 1pkt hiivaa
2dl sokeria
2rkl kardemummaa
1tl suolaa
1 kananmuna
n.200g voisulaa tai juoksevaa margariinia
n.13-14dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna. Lisää vähitellen jauhoja ja kaada mukaan voisula. Vaivaa ainekset sekaisin ja taikina tasaiseksi. Se saa kuitenkin jäädä melko löysäksi.
Laita liina päälle ja anna kohota lämpöisessä paikassa (esim. mikro, ovi kiinni) kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta pikkupullia, korvapuusteja ja/tai pitkoja. Anna niiden kohota myös liinan alla hetken. Voitele munalla ja ripottele raesokeria pintaan. Paista 200 asteessa noin 8-10 minuuttia.

  Nauti lämpöisenä kylmän maidon kera! 

lauantai 19. tammikuuta 2013

Geokätköilyä ja pitaleipiä

Keväässä parasta on ehdottomasti kuulaat, aurinkoiset päivät. Pakkasesta en niin välitä muttei se menoakaan haittaa. Tänään oli siis upea päivä pienelle ulkoilulle.

Ulkoilu sijoittui läheiseen urheilukeskukseen, johon onkin ilmaantunut pari mielenkiintoista multi-kätköä. Eli moniosaisia geokätköjä. Jos kiinnostaa lukea lisää kätköilystä, kannattaa kurkata tänne. Siispä houkuttelin serkkuni mukaan ja lähdimme kätköä metsästämään.

Tämä multikätkö sijoittui urheilukeskukseen ja talvisen ladun varteen. Ensimmäisellä pisteellä meni hyvä tovi kunnes ovelasti piiloitetut jatkokoordinaatit osuivat silmiin. Kaksi seuraavaa pistettä sujuivat melko nopeasti, mutta kolmannelle tuli vaikeuksia. Piti kurkkia sinne sun tänne ja lopulta kehittyneiden geosilmien ansiosta tämäkin piste antautui ja loppupisteen koordinaatit saatiin selville. Kuvassa onkin piilo näkyvillä, kuka arvaa mikä se on?
 

Ovelia olivat kaikki välietapit ja itse purkki, johon loggaus tehtiin oli myös oivallinen. Pieni ja pirullinen, mutta se löytyi muutamassa minuutissa.


Reipas ulkoilu sai mahan murisemaan ja illalla olikin hauska tehdä nopeita kebab-täytteisiä pitaleipiä, jotka suorastaan sulivat suuhun. Täytyy sanoa, että olen positiivisesti yllättynyt valmiista kebablastuista.


perjantai 18. tammikuuta 2013

Mansikka-banaani smoothie


Talvi on kääntynyt kevään puolelle ja kesä sekä uusi satokausi lähestyy. Kannattaakin siis kaivella pakkasen kätköjä ja käyttää vanhat marjat pois. 
Piristävän ja herkullisen smoothien valmistaa muutamassa minuutissa ja se sopii niin aamu-, ilta- kuin välipalaksikin.

Smoothie 4:lle

4-5dl maustamatonta jogurttia
2-3rkl hunajaa
n.200g pakastemansikoita
1 banaani
vajaa 1dl kauraleseitä

Sulata pakastemansikoita hetken verran mikrossa. Niiden tulee jäädä kuitenkin vielä kohmeisiksi.
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja valmista smoothie. 
 Nauti samantien.

tiistai 15. tammikuuta 2013

Sisustusideoita kevät 2013


Keväisin uusiutuu kaikki, usein kodin sisustuskin. Me remontoimme viime syksynä olohuoneen ja makuuhuoneet. Yleinen värisävy-yhdistelmä on nyt musta-valkoinen ja tunnelma melko neutraali, lähes liiankin  kliininen. Minun mielestäni ainakin, mieheni tosin pitää kliinisyydestä, puhtaista pinnoista.

Puhtaat pinnat ovat ihan jees, mutta kyllä väriä kotiin täytyy vähäsen saada. Ja muutama koriste-esinekin...  Ihastuinkin H&M Home-malliston vihertäviin sisustustyynyihin, torkkupeittoon ja hauskaan kaitaliinaan. Ne ovatkin hetken päästä koristamassa kotia.

Samaisesta kaupasta löytyi melko pirteää kuosia sisustustyynyjen malleissa. Pitkulainen flamingotyyny on Rose Living:stä. Tulee niin tuo 90-luvun alku mieleen, tuleeko teille?


Pastellinsävyt jylläsivät silloin niin sisustuksessa kuin vaatteissakin. Muistelen "lämmöllä" mieheni turkoosin väristä pukua.... 
Miami Vice oli silloin niiiin HOT! Noh, kaikella on aikansa. Hassuinta muodissa on, että tyylit ja suuntaukset tulevat aina sykleissä uudelleen muotiin. Josko nyt sitten nämä pastellinsävyt taas valloittavat?
Joka tapauksessa tämä trooppinen kuosi miellyttää. Voisin hyvin kuvitella näiden koristavan kesäistä kotia. Hmm... jäävät kuitenkin vielä harkintaan.

sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Uuden vuoden kujeet


Uusi vuosi toi mukanaan myös uusia tuulia niin blogiin, sen ulkonäköön ainakin, kuin muuallekin.
Mitään uuden vuoden lupauksia en tehnyt, mutta itse haluaisin tänä vuonna oppia ottamaan parempia valokuvia ja ennen kaikkea sommitella kuvat/kuvattavat paremmin. Katsotaan miten käy.
Tarkoitus on myös bloggailla tänne hiukan muutakin kuin vain leivontaa. Vaikka mihinkäs sitä tiikeri raidoistaan pääsee?

Tänään oli mukavan pirteä aamu lähteä heti liikkeelle, kätköilemään. Puut olivat saaneet kauniin harson päällensä. 


Upeissa maisemissa sitä taas tuli purkkeja kaiveltua. Sain minä mukaani pari apulaistakin. Joskin toisesta ei kovin paljoa ollut etsimisessä apua... 

Mukavan ilman jatkuessa olemme lähdössä vielä iltapäivälläkin geoilemaan. Nyt on mukana pulkat, retkieväät ja hyvää seuraakin. Toivottavasti se kätkönenkin löytyy.



perjantai 11. tammikuuta 2013

Sydänwhoopie-leivokset


Ystävänpäivä lähestyy ja sepäs antaa taas mukavan syyn leipoa kaikkea kivaa. Vuosi kun on vaihtunut, minä ainakin alan jo kovasti haikailemaan kevään ja ennenkaikkea kevät auringon perään. Se saa luonnon taas vihertämään ja kohta onkin sitten KESÄ!

Jenkeistä on taas Suomeenkin rantautunut uusi herkku cupcake eli muffinien jälkeen; whoopiet. Ne ovat taikinaltaan samantyyppisiä leivonnaisia, mutta ne paistetaan litteissä vuoissa ja yhdistetään täytteiden avulla. Nämä suloiset sydänwhoopiet sopivat syntymäpäivistä häihin.

Sydänwhoopiet 
(n.12kpl)
½cup juoksevaa margariinia
1cup sokeria
1 kananmuna
1cups vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
1cup vaniljarahkaa
4tl pastaväri, punainen no-taste
täyte:
1prk mascarponejuustoa
½cup tomusokeria
3rkl vadelmamarmeladia
vadelmia
Tämä ohje on hiukan muuteltu resepti, joka löytyy suoraan Whoopievuoan pahvista. Siksi mitat ovat cup:eissa. Wiltonilta löytyy kätevät kuppimitat, joita varmasti tarvitsee jos haluaa leipoa amerikkalaisten reseptien mukaan.
Vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vanilja-aromi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Sekoita joukkoon rahka ja viimeiseksi punainen väriaine. Taikinasta pitää tulla verenpunainen. Kaada taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa voideltuihin whoopie-vuoan koloihin.


Paista 180 asteessa noin 8-10 minuuttia. Anna hetken aikaa jäähtyä ennen kumoamista. Taikinasta tulee kaksi pellillistä eli yhteensä 12 täytettyä whoopieleivosta.
 

Valmista täyte sekoittamalla mascarponen joukkoon tomusokeri ja marmeladi. Laita seos pursotinpussiin ja pursota täytettä sydänwhoopien reunalle. Laita tyhjään keskustaan muutama vadelma ja nosta toinen sydänwhoopie kanneksi. Täytä kaikki whoopiet ja ripottele tomusokeria vielä pintaan. Voit koristella tuoreilla vadelmilla ja sitruunamelissan lehdillä.
 
 

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Uusi Vuosi 2013!

 
Eilen juhlistettiin vuoden vaihdetta. Meillä sitä vietettiin ystäväperheen kanssa villin lännen-teemalla. Idea lähti näistä. Herkuttelimme hampurilaisilla ja ranskalaisilla, erilaisilla naksuilla ja coctailpaloilla. Jälkiruuaksi oli "nuotiokakku", joka ei nyt ihan taas mennyt suunnitelmien mukaan, mutta maultaan oli todella suklaisen herkullinen.
 
Tässä kuvakollaasia illan antimista.
 
 
Nuotio-kakkuun olin alunperin suunnitellut nuotioksi valmiita suklaarullia, joita en tietenkään tähän hätään mistään löytänyt. Siispä vuolin itse suklaalevystä suklaata. Sitä en aiemmin ole kovinkaan usein kokeillut ja lopputulos olikin lähinnä risunotski, mutta ajoi se asiansa. Tähtisädetikut olivat hauska lisä.
 
 
Nyt on edessä uusi vuosi ja uudet kujeet!